Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image

Medijske usluge

"Prirodna guma od maslačka" Projekt: Znanstvenici nagrađeni nagradom Joseph von Fraunhofer Prize za 2015. godinu

15/06/2015
  • Prestižna nagrada za znanost dodijeljena dvama biolozima  u Münsteru, a proizvođaču guma,  Continentalu za zajednički projekt
  • Prirodna guma dobivena iz korijena maslačka učinit će dobivanje gume održivijim – prve probne gume već su se pokazale uspješnima 

Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME, ogranak Münster), Institut za biologiju bilja i biotehnologiju na Sveučilištu Münster te Odjel guma kompanije Continental u Hanoveru, uspješno surađuju na projektu pod nazivom "RUBIN – Industrijska pojava prirodne gume od maslačka". Vodeći znanstvenici u tom projektu sada su nagrađeni prestižnom nagradom Joseph von Fraunhofer za svoje istraživanje na ruskom maslačku i razvoju prototipova automobilske gume temeljene na gumi od maslačka. Nagrada je dodijeljena jučer u njemačkom gradu Wiesbadenu Profesoru Dirku Prüferu i Dr. Christianu Schulze Gronoveru (IME i Institut za biologiju biljaka i biotehnologiju), te Dr. Carli Recker (Continental). "Cilj ovog zajedničkog projekta je razviti proceduru za industrijsku upotrebu maslačka kao izvora gume. U poljoprivrednom smislu maslačak je jedna nezahtjevna biljka, čak i na sjevernoj polutci zemaljske kugle, te se može uzgajati na zemljištu koje nije pogodno za uzgoj prehrambenih vrsta. To, na primjer, znači da se uzgoj gume može zamisliti u blizini naših tvornica automobilskih guma, a kraće rute za transport također bi skratile emisije CO2," komentira Dr. Carla Recker, koja je na čelu Continentalovog tima uključenog u razvoj ovog veoma obećavajućeg materijala.  

"Natural Rubber from Dandelion" Project: Scientists Awarded Joseph von Fraunhofer Prize 2015

"Tijekom ovog istraživanja otkrili smo koji su to geni koji potiču proizvodnju gume, a koji ju koče. Sposobni smo upotrijebiti to znanje za razvoj biljaka koje proizvode dvaput više prirodne gume. Također smo uspjeli izdvojiti nekoliko kilograma gume od maslačka uz pomoć malog pilotnog sustava. To nam je otvorilo mogućnosti u pogledu skaliranja industrijske proizvodnje na razini nekoliko tona," rekli su Prüfer i Schulze Gronover na svečanosti dodjele nagrade. "Počašćeni smo dodjelom ove prestižne nagrade za naš zajednički projekt," dodala je Dr. Carla Recker. "To će proizvodnju guma učiniti još prihvatljivijom za okoliš, bez potrebe da se čine ustupci u pogledu naših visokih standarda kvalitete ili da se gubi na učinkovitosti."

Prve probne gume već su testirane pod ljetnim i zimskim uvjetima te se projekt za sada odvija veoma uspješno. Gume koje su izrađene od gume od maslačka iskazuju profil ekvivalentnih svojstava u uspordbi s gumama izrađenim od konvencionalne prirodne gume koja se dobiva od kaučukovca (Hevea brasiliensis). Continental namjerava započeti serijsku proizvodnju guma izrađenih od gume od maslačka za oko pet do deset godina. Dodatne informacije o tom projektu dostupne su na poveznici www.taraxagum.de.

Fraunhofer dodjeljuje godišnje nagrade za izuzetna znanstvena dostignuća još od 1978. godine.  Nagrade Joseph von Fraunhofer dodjeljuju se istraživačima za pružanje rješenja problema vezanih uz primjenu. 2015. godine dodijeljene su tri nagrade Joseph von Fraunhofer. Dvije druge nagrade otišle su u Fraunhofer IWS u Dresdenu te Fraunhofer Institutu za integrirane sklopove, Integrated Circuits IIS u Erlangenu. Ova se nagrada za znanstveni rad dodjeljuje još od 1978. godine u spomen na Josepha von Fraunhofera (1787. – 1824.), optičaru i fizičaru koji je koristio rezultate svog preciznog znanstvenog rada za razvoj inovativnih proizvoda.

Kontakt
Alexander Bahlmann
Alexander Bahlmann

Head of Media & Public Relations

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstraße 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2615

+49 (0) 511 938 2455

Kontakt
Klaus Engelhart
Klaus Engelhart

Press Spokesman Passenger and Light Truck / Two-Wheel Tires

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstrasse 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2285

+49 (0) 511 938 2455