Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image

Medijske usluge

Continental predstavlja dva nova koncepta tehnologije guma koji donose veću sigurnost i udobnost

12/09/2017
  • ContiSense – koristi senzore gume za mjerenje dubine gaznog sloja i temperature te upozorava vozača na oštećenja gume – prijenos podataka preko električki vodljive gume. 
  • ContiAdapt – podešava pritisak gume i širinu naplatka kako bi prilagodio kontaktni dio gume uvjetima na cesti.
  • Novi koncepti tehnologije bit će predstavljeni na IAA-u 2017. zajedno s ažuriranim rezultatima istraživanja o gumama.
Započnite

 

Hannover, rujan 2017. - Continental predstavlja dva nova koncepta tehnologije guma koji donose još veću sigurnost na cesti i udobnost u budućnosti. Dva sustava omogućuju kontinuirani nadzor stanja guma, kao i prilagodbu karakteristika i radnih značajki guma u skladu s uvjetima na cesti. Tehnologije ContiSense i ContiAdapt bit će prvi put javno predstavljene na 2017. Frankfurt Motor Showu (IAA), zajedno s rezultatima istraživanja o gumama. 

ContiSense se temelji na razvoju električki vodljivih gumenih materijala koji omogućuju električnim signalima da putuju od senzora unutar gume do prijamnika u automobilu. Senzori na bazi gume konstantno prate dubinu gaznog sloja zajedno s temperaturom. Ako su izmjerene vrijednosti iznad ili ispod ranije definiranih ograničenja, sustav odmah upozorava vozača. Ako nešto ošteti gazni sloj, strujni krug unutar gume se zatvara i vozač istodobno prima upozorenje – brže nego ijedan sustav korišten do sada koji je vozaču slao upozorenje tek kada je pritisak gume već počeo padati. U budućnosti će ContiSense sustav sadržavati i dodatne senzore koji će se moći individualno koristiti. Stoga podatke o stanju ceste, kao što su temperatura ili prisutnost snijega, gume mogu „osjetiti“ i prenijeti informacije vozaču. Podatci se mogu prenijeti preko električne tehnologije vozila ili preko Bluetootha na pametni telefon. 

 

ContiAdapt kombinira mikrokompresore integrirane u kotač za podešavanje pritiska gume s naplatcima promjenjive širine. Sustav stoga može modificirati veličinu kontaktnog dijela gume koji u različitim uvjetima na cesti može biti odlučujući čimbenik za odražavanje sigurnosti i udobnosti. Četiri različite kombinacije omogućuju savršenu prilagodbu mokrim, neujednačenim, klizavim i normalnim uvjetima. Primjerice, manji kontaktni dio gume u kombinaciji s visokim pritiskom u gumi rezultira niskim otporom kotrljanja i energetski učinkovitom vožnjom na glatkim i suhim cestama. Dok, s druge strane, kombinacija većeg kontaktnog dijela gume s nižim pritiskom gume daje idealni grip na klizavim cestama. Sustav dopušta i postavljanje jako niskog pritiska gume, ispod jednog bara, kako bi se olakšao izlaz vozila s parkirališta u uvjetima dubokog snijega, primjerice, ili prelazak preko opasnog crnog leda. 

ContiSense i ContiAdapt povezani su konceptnom gumom koja omogućuje da prednosti i jednog i drugog sustava budu maksimalno iskorištene. Dizajn guma donosi tri različite zone gaznog sloja za vožnju po mokrim, klizavim i suhim podlogama. Ovisno o pritisku gume i širini naplatka, aktiviraju se različiti dijelovi gaznog sloja i konceptna guma zauzima potreban „otisak“ za svaki pojedini slučaj. Na ovaj se način osobine gume prilagođavaju prevladavajućim uvjetima na cesti ili preferencijama vozača.

 

Continental smatra da oba sustava puno obećavaju za budućnost jer se gume prilagođavaju potrebama vožnje automatika i elektrifikacije. Nizak otpor kotrljanja, primjerice, omogućava električnim automobilima da jednim punjenjem prijeđu veće udaljenosti. Istovremeno, gume se mogu prilagoditi osobnim preferencijama vozača ili iznenadnim promjenama vremenskih uvjeta. Ovi su koncepti logičan korak naprijed u ozračju okrenutom budućnosti i razvoju REDI senzora koji je Continental uveo na tržište 2014. i koji je bio ključan za uspostavljanje pametne komunikacije između vozila i gume. Novi koncepti tehnologije guma dolaze nakon dviju već priznatih tehnologija mobilnosti ContiSeal, za automatsko popravljanje oštećenja na gumi, i ContiSailer, za smanjenje buke koju proizvodi guma/cesta. Continental, oslanjajući se na gotovo stogodišnje iskustvo u tehnologiji guma i sa stručnim iskustvom na poljima elektronike vozila i IT-a automobila, sustavno priprema svoje proizvode za buduće potrebe autonomne vožnje i električne mobilnosti.

Kontakt
Alexander Bahlmann
Kai Rühling

Senior PR Consultant & Content Management Passenger & Light Truck Tires EMEA
Continental AG l Divison Tires

Büttnerstraße 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2370

+49 (0) 511 938 2455