Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image

Medijske usluge

Tour de France: Thomas, Movistar i Latour: Continental pobjeđuje pod Slavolukom pobjede

30/07/2018
New content item

  • Geraint Thomas na Continentalovim gumama do pobjede na natjecanju Tour de France

  • Šest od najbrže desetorice vozi na Continentalovim gumama

Možda je za Team Sky konačna etapa natjecanja Tour de France u Parizu, s veličanstvenom pozadinom Elizejskih poljana, izgledala kao repriza prošlogodišnjeg uspjeha, ali izgled može zavarati. Pobjednik ove najveće biciklističke utrke na svijetu Tour de France, još je jednom koristio visokotehnološke Continentalove gume prilikom svojeg prolaska kroz cilj na kraju trotjedne utrke oko Francuske.

Nakon četiri pobjede Chrisa Froomea za Team Sky (2013., 2015. – 2017.), ovogodišnji Tour de France na najvišu stubu podija smjestio je njegova britanskog kolegu Gerainta Thomasa. Velški biciklist proslavio je svoju prvu pobjedu na „utrci patnje“, obranivši žuti dres voditelja utrke uz podršku svojeg tima, nakon što je preuzeo vodstvo prilikom ulaska na Alpe te ga nosio sve do konačnog „kruga časti“ ulicama Pariza.

S prošlogodišnjim pobjednikom Froomeom na trećemu mjestu ove godine te uz dominaciju tima Sky, koji je praktički djelovao kao počasna garda za njihova dva zaštićena biciklista tijekom sve tri i pol tisuće kilometara utrke, šef tima Dave Brailsford imao je mnogo razloga za sreću u Parizu. I opet, ručno izrađene Continentalove gume za visokotehnološke bicikle koje su vozili ovi elitni biciklisti igrale su veliku ulogu u pobjedi koja je zapala biciklista tima Sky.

Biciklisti su proveli više od 85 sati na biciklima tijekom zadnja tri tjedna, uz samo dva dana odmora između uzbudljivih brzih finiša, konstantnih napadanja i odvojenih grupa, neprekidnog penjanja preko Alpi i Pireneja te usamljenih bitki s vremenom. Biciklizam je jedan od najtežih i najopasnijih sportova koji postoje, a rizik pada ili sudara uvijek je prisutan. Iz ovog razloga Continental vodi trajni program istraživanja, razvoja i ispitivanja opreme kako bi osigurali da Continentalovi proizvodi budu uvijek spremni na izazov.

Ali le Tour nije samo priča o britanskom timu. Sedam od 22 tima koji su se 7. srpnja iz Vendéea otisnuli na utrku s 21 etapom odlučilo se za ručno izrađene Continentalove gume koje su proizveli majstori u specijaliziranim radionicama u njemačkom gradu Korbachu. Oni uključuju španjolski tim Movistar, koji se odlučio za pristup trozupca tijekom utrke, postavljajući tri biciklista svjetske klase u natjecanje za pobjedu, zajedno s timovima Bahrain Merida, Katusha Alpecin, Groupama-FDJ, AG2R i Dimension Data. A svaki od ovih timova pomogao je pri pisanju scenarija za spektakl 105. Tour de Francea, sa 176 natjecatelja i tri tjedna akcije.

No, ovaj trotjedni sportski festival na otvorenom nije samo u traženju pobjednika utrke. Postoji i mnogo drugih nagrada za različite kategorije. Pa tako uz poznati maillot jaune, odnosno žuti dres, postoji i zeleni dres za najboljeg sprintera, crveno-bijeli točkasti dres za najboljeg penjača, kao i bijeli dres za najboljeg mladog biciklista ispod 25 godina. Također postoji nagrada za najbolji tim, a najagresivniji biciklist svakog dana dobiva posebnu nagradu za borbenost.

Još jednom su Continentalovi proizvodi dokazali da u njima ima više od samo visokih performansi na duge staze. Stručnjaci i specijalisti za gume u Korbachu još su jednom razvili posebne gume koje mogu izdržati uvjete i izazove ovogodišnje utrke. Deveta etapa predstavila je vrlo značajne izazove, s preko 22 kilometra popločane ceste na putu do cilja etape u Roubaixu.

No, mehaničari timova također moraju nositi zamjenske kotače na krovovima svojih automobila kroz etape, opremljeni različitim gumama u slučaju nagle promjene vremena. Vremenski izazovi također zahtijevaju posebne gume koje su prilagođene uvjetima na cesti, i za pojedinačne vremenske izazove, i za timske vremenske izazove. Stoga svaki tim dobiva zalihu nekoliko stotina Continentalovih guma prije početka dugog putovanja prema Parizu svakog srpnja, pripremajući se na sve uvjete i terene.

S Geraintom Thomasom na prvome mjestu, Chrisom Froomeom na trećemu, Francuzom Romainom Bardetom (AG2R) na šestome mjestu, Španjolcem Mikelom Landom (Movistar) na sedmome, Rusom Ilnurom Zakarinom (Katusha Alpecin) na devetome i Kolumbijcem Nairom Quintanom (Movistar) na desetome mjestu, prvih deset na kraju natjecanja Tour de France u Parizu u nedjelju vozilo je na Continentalovim gumama. Sjajan dokaz kvalitete i trajnosti visokotehnoloških guma iz Korbacha! Talijanski biciklist tima Bahrain Merida, Domenico Pozzovivo, završio je među prvih dvadeset, također na Continentalovim gumama. Najbolji biciklist francuskog tima Groupama-FDJ bio je David Gaudu na 34. mjestu. Nizozemac Tom-Jelte Slagter bio je najbolji predstavnik tima Dimension Data na 59. mjestu.

No, samo gledanje mjesta na kojem biciklist završi promašena je poanta. Mnogi biciklisti ulažu herojske napore kako bi nastavili utrku nakon sudara ili tijekom poteškoća ili loših dana, uz trpljenje „praznih“ nogu na planinama, boreći se da završe etapu unutar vremenskog ograničenja i da ostanu u Touru. Za Continentalove bicikliste ove je godine bilo posebno zanimljivo natjecanje za mlade bicikliste ispod 25 godina. Radi se o budućim zvijezdama, sljedećoj generaciji biciklista opće klasifikacije. Većinom nisu sprinteri, a mogu izdržati u planinama – tip vozača koji timovi nastavljaju razvijati za daljnje uspjehe.

Ovo je bilo još jedno natjecanje gdje su talentirani sportaši u sedam Continentalovih timova bili dobro predstavljeni. Francuz Pierre Latour (24), koji je vozio za AG2R La Mondiale, osvojio je maillot blanc, bijeli dres najboljeg mladog biciklista ovogodišnjeg Toura. Drugo mjesto u natjecanju za bijeli dres odnio je Kolumbijac Egan Bernal za Team Sky, penjač o kojemu mnogi već sad govore kao o budućem pobjedniku Tour de Francea. Mladi Francuz David Gauda iz tima Groupama FDJ još je jedan mladi profesionalac s blještavom budućnošću ispred sebe, a on je zauzeo četvrto mjesto u natjecanju biciklista ispod 25 godina. Ovaj je 105. Tour de France bio još jedna pobjeda za timove na Continentalovim gumama i za njihove najbolje bicikliste na svakoj razini.

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39