Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image

Medijske usluge

Nova EU oznaka za gume osmišljena tako da potrošačima pruža više informacija

19/01/2021
  • Novi dizajn oznake s jasnijom klasifikacijom za kočenje, otpor kotrljanja i emisije buke
  • Do podataka s EU oznake na svakoj gumi može se doći preko QR koda
  • Novi piktogrami za različite vrste zimskih guma

Hanover, 19. siječnja 2021.

U svibnju 2021. godine bit će predstavljena nova EU oznaka za gume kako bi potrošači dobili sveobuhvatnije informacije o značajkama odabrane gume. U novoj oznaci restrukturirani su razredi otpora kotrljanja i performansi kočenja u mokrim uvjetima, a proizvodnja buke odsad će biti označena brojem decibela i slovima A, B ili C. Krajnji korisnici mogu pristupiti dodatnim informacijama o odabranoj gumi u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na oznaci. Dodatna nova značajka odnosi se na dva piktograma koji označuju je li riječ o automobilskoj gumi s prianjanjem na snijegu u skladu s EU-ovim standardima tipnog odobrenja poznatim i kao "test pahuljica" i/ili gumi bez šiljaka koja pruža prianjanje na ledu u skladu s novim ISO standardom. Od svibnja 2021. informacije s EU oznaka za gume moraju biti dostupne i za gume za teška komercijalna vozila (razred C3).

Razredi od A do C na novoj će oznaci ostati nepromijenjeni. Gume C1 i C2, i za automobile i za kombi vozila, koje su po otporu kotrljanja i prianjanju na mokrom prethodno pripadale razredu E odsad će pripadati razredu D, koji je dotad bio prazan, a gume koje su dosad bile u razredima F i G pripadat će razredu E. Tako će oznaka biti jasnija i jednostavnija za tumačenje.

 

Potrošači mogu preuzeti dodatne informacije o svakoj gumi skeniranjem QR koda koji se nalazi u gornjem desnom kutu oznake gume. QR kod nudi poveznicu na bazu podataka EPREL (engl. European Product Registry for Energy Labelling – Europska baza podataka o označivanju energetske učinkovitosti) koja sadržava podatke o proizvodu. Ondje su navedene sve vrijednosti oznake za pojedinu gumu te početak i završetak proizvodnje modela u pitanju. Informacije o proizvodu u bazu podataka EPREL unose proizvođači guma pojedinačno za svoje proizvode, a kao i dosad pojedini proizvođač obavlja i dodjelu odgovarajućeg razreda oznake.

Nova EU oznaka za gume osmišljena je kao pomoć potrošačima pri izboru guma s učinkovitijom potrošnjom goriva pružajući im ujedno informacije o putu kočenja. Odabir guma s nižim otporom kotrljanja i kod krajnjih korisnika i kod komercijalnih korisnika može dovesti do znatnih ušteda u smislu troškova goriva, kao i manjih emisija. Jasne informacije o prianjanju na mokrome omogućit će veću prometnu sigurnost, a informacije o buci pri prolasku osmišljene su kao pomoć u smanjenju zagađenja bukom koje proizvodi cestovni promet.


Kao stručnjak za gume, Continental nastoji poslovnim partnerima pomoći i da steknu najveći mogući uvid u svijet guma. Dijeleći ne samo informacije nego i iskustva i stručna znanja, ta tehnološka kompanija sa sjedištem u Njemačkoj, najpoznatija po svojim premium gumama, pouzdan je partner na tržištu. U povodu lansiranja nove EU oznake za gume tvrtka je među ostalim pripremila posebnu odredišnu stranicu sa svim dodatnim informacijama. 

 

Za pristup tim informacijama posjetite

https://www.continental.hr/auto/tires/nova-eu-oznaka-za-gume

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39