Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image

Medijske usluge

Razlozi zašto ne biste trebali nastaviti voziti sa zimskim gumama u ljetno vrijeme

29/04/2020

Izvanredno stanje u cijelom svijetu zbog COVIDA-19 ne bi trebalo biti izgovor za nesigurnu vožnju! Kako se vanjske temperature postepeno počinju dizati, vrijeme je da razmislimo o ponovnoj zamjeni zimskih guma za ljetne. Kao i svake godine, preporučuje se primijeniti „Pravilo o sedam stupnjeva“: kada vanjske temperature dosegnu oko 7 °C, ljetne gume trebaju ponovno stupiti na scenu. Kada to bude sigurno za vas i sve koji su uključeni, trebali biste početi razmišljati o sastanku s vašim lokalnim distributerom guma ili vulkanizerom.

premium_contact_side

Kako će se život s vremenom vratiti u normaln(ij)u rutinu, važno je da vaš automobil bude spreman za proljeće i ljeto. Luka Širovnik, voditelj tehničke službe za Continental Adria, objasnio nam je zašto je važno imati odgovarajuće gume za topliji dio godine i koji su razlozi za zamjenu guma:


menjava_pnevmatike

1. LJETNE GUME NUDE VEĆU SIGURNOST U LJETNOJ SEZONI

Izrađene su od posebne gumene smjese koja je tvrđa u usporedbi sa zimskim smjesama. Veća tvrdoća profila gaznog sloja znači manju deformaciju blokova u profilu gaznog sloja. U ljetnoj sezoni (više temperature) to rezultira mnogo boljim performansama upravljanja u usporedbi sa zimskim gumama i kraćim putovima kočenja. To znači da ljetne gume nude veću sigurnost u ljetnoj sezoni.

merjenje_profila

2. TO JE EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO I EKONOMIČNO

Ljetne gume imaju niži otpor kotrljanja od zimskih guma. To poboljšava učinkovitost i samim time smanjuje potrošnju goriva, zbog čega su takve gume puno ekološki prihvatljivije i ekonomičnije – za planet i vaš novčanik.

3. SMANJUJU BUKU

Zbog svojeg dugogodišnjeg iskustva Continental može tvrditi da su ljetne gume također tiše u usporedbi sa zimskima. Profil gaznog sloja u ljetnim gumama je mnogo krući i dolazi do manje deformacije materijala. To smanjuje razine buke i čini ljetne gume puno boljim izborom kada govorimo o udobnoj vožnji.

pregled_pnevmatike

4. TRAJNOST PRI VISOKIM TEMPERATURAMA

Također se ljetne gume izrađuju od gumene smjese koja je dizajnirana za širok raspon temperatura i uvjeta na cesti. Vožnja sa zimskim gumama na regionalnim cestama na kojima ima kamenčića može dovesti do rezanja i oštećenja („chunking“) materijala gaznog sloja. Zimske gume više su sklonije mehaničkim rezovima zbog mekoće materijala.

Širovnik također navodi da je sve više ljudi zainteresirano za gume za sve sezone. Iako ih preporučuje svima onima koji ne voze puno (do 15.000 km godišnje), koriste se automobilom samo u gradu, žive na mjestima s blagom zimom i ne voze se redovito po snijegu (ili ostaju kod kuće kada vrijeme postane stvarno loše), jasno dodaje: „Zbog svojih fizičkih ograničenja gume za sve sezone mogu biti samo kompromis između ljetnih i zimskih guma. Naravno da su puno bolji izbor za temperature u ljetnoj sezoni u usporedbi sa zimskim gumama, ali samo ljetne gume nude najbolju razinu sigurnosti i udobnosti u ljetno doba.“

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39