Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

Continental i Fraunhofer udružuju snage kako bi gumu od maslačka doveli na cestu

14/10/2013
  • Vodeće kompanije investiraju u proizvodnju materijala koji nije škodljiv za okoliš
  • Maslačak, kao moderna biljka za uzgoj u Europi, ima ogroman potencijal
  • U Münsteru je u pogon pušteno pilotno postrojenje za industrijsku proizvodnju gume od maslačka
  • Jednom fazom pilot projekta trebalo bi se odlučiti hoće li se ta biljka uzgajati na ranije neobrađivanom zemljištu 

Continental, kao vodeći proizvođač guma i Fraunhofer Institutu za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju  (IME) iz Aachena, na samom su rubu otkrića svojim zajedničkim razvojnim projektom na gumi koja se može industrijski proizvoditi, a dobiva se od biljke maslačka u svrhu proizvodnje guma. Pomoću najsuvremenijih metoda rasta i optimiziranih sustava uzgoja, posljednjih godina moguće je u laboratoriju proizvesti  prirodnu gumu visokog stupnja iz korijena maslačka. Nedavno je započeo rad na izgradnji pilotnog postrojenja koje na lokaciji IME u Münsteru može proizvoditi prirodnu gumu na tone.

Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, član Odbora direktora Continentala i voditelj Odjela guma.  

"Investiramo u razvoj ovog obećavajućeg materijala i u sam proizvodni projekt jer smo uvjereni da će nam dugoročno omogućiti da dalje razvijamo našu proizvodnju guma," rekao je Nikolai Setzer, koji je odgovoran za Odjel guma unutar Izvršnog odbora Continentala. "To je stoga što je proizvodnja gume od korijena maslačka daleko manje ovisna o vremenskim uvjetima nego proizvodnja gume od kaučukovca. Nadalje, novi je sustav toliko nezahtjevan u pogledu poljoprivrednih zahtjeva, da otvara cijeli novi potencijal – osobito na područjima zemljišta koje je trenutačno neobrađeno. Uzgojem ovih usjeva daleko bliže našim lokacijama za proizvodnju, također bismo značajno mogli smanjiti opterećenje okoliša te naš izdatak za logistiku. Ovaj razvojni projekt impresivno pokazuje da ni u kom slučaju nismo stigli do kraja u pogledu naših mogućnosti razvoja materijala." Prve probne gume koje se odlikuju sastavom gume načinjenim od gume maslačka, već su spremne za testiranje na javnim cestama u nadolazećim godinama.

"Poljednjih smo godina prikupili mnogo stručnog znanja u području uzgoja maslačka. Zahvaljujući DNA tehnologiji markera sada znamo koji je gen odgovoran za pojedina svojstva molekula. To nam omogućava da daleko učinkovitije uzgojimo biljke visokog prinosa," objašnjava voditelj projekta, profesor Dirk Prüfer, dok se osvrće na sve što je odrađeno na IME lokaciji u Münsteru. Tome je prethodilo nekoliko godina aktivnosti istraživanja, kao dijela u kojem su znanstvenici imali mogućnost dokazati da guma koja je proizvedena od biljaka maslačka koji su sami uzgojili, ne samo da pruža istu kvalitetu kao i njen dvojnik dobiven iz kaučukovca, već da je ova nova varijanta zapravo robusnija i da daje veći prinos.    

Dr. Boris Mergell

Dr. Boris Mergell

"Ovim projektom maslačka snažno smo zakoračili naprijed na putu prema našem dugoročnom cilju – proizvodnji guma za automobile, kamione i bicikle te specijalnih guma, u potpunosti bez ikakvih fosilnih materijala," objašnjava dr. Boris Mergell, koji vodi brigu o ovom suradničkom projektu kao voditelj Razvoja materijala i procesa guma u Continentalu. "Ako uspijemo uspješno proizvesti velike količine gume od maslačka s, u najmanju ruku, ekvivalentnim osobinama učinkovitosti kao i konvencionalna guma koja se dobiva od kaučukovca, tada ćemo se moći dovesti u situaciju da smo mnogo manje ovisni o godišnjoj žetvenoj situaciji u suptropskim područjima," dodaje Mergell. Međutim, još nije donesena odluka o tome gdje u Europi će se odvijati uzgoj specijalno uzgojenog maslačka tako velikih razmjera.