Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

Guma od maslačka iz Continentala nominirana za jednog od tri najbolja projekta na natjecanju GreenTec Awards 2014.

19/02/2014
  • 25. veljače 2014. godine ocjenjivački sud od 50 članova odabrat će pobjednike od po tri finalista u svakoj od 14 kategorija – svečanost dodjele nagrade održat će se 4. svibnja 2014. godine u Minhenu
  • Continental vidi ogromni potencijal u maslačku kao usjevu u Europi
  • U tijeku je izgradnja pilot – postrojenja za industrijsku proizvodnju gume od maslačka      

Vodeći proizvođač guma, Continental i Fraunhofer Institute za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju  (IME) u gradu Münsteru, nominirani su za dodjelu nagrade GreenTec Awards 2014. godine za njihov zajednički razvojni projekt "Rubin – guma koja se može industrijski proizvoditi za upotrebu u proizvodnji guma" kao jedan od tri najbolja projekta u kategoriji "Automobilnost". Ova kategorija prepoznaje tehnološke inovacije, koncepte mobilnosti neškodljive za okoliš, a posebno usluge za potrebe mobilnosti. U tom procesu nominirani se projekti prosuđuju ne samo temeljem rezultata koji su do sada postignuti, već također prema njihovom potencijalu za budućnost. Nagrade GreenTec Awards su najveće nagrade u Europi koje se dodjeljuju za područje okoliša i biznisa, a dodjeljuju se od 2008. godine. 25. veljače 2014. godine 50 renomiranih stručnjaka koji sačinjavaju ocjenjivački sud, odlučit će o pozicijama na postolju za tri finalista u svakoj od 14 kategorija. Svečanost dodjele nagrada održat će se 4. svibnja 2014. godine u Minhenu, početkom IFAT-a, koji je vodeći svjetski sajam upravljanja vodom, kanalizacijom, otpadom i sirovinama. 


Započnite


Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

Uz pomoć najsuvremenijih metoda i optimiziranih sustava uzgajanja moguće je u laboratoriju proizvesti prirodnu gumu visokih svojstava iz korijena. Trenutno je u izgradnji pilotno postrojenje koje proizvodi prirodnu gumu na tone. Continental očekuje dugoročno povećanje u potražnji za prirodnom gumom koja odgovara očekivanom rastu globalnog tržišta guma.

"Ovim projektom maslačka učinili smo veliki korak naprijed na putu našeg dugoročnog cilja da učinimo proizvodnju guma za automobile, kamione i bicikle, kao i specijalne gume, još održivijom," objašnjava Dr. Andreas Topp, koji vodi brigu o ovom suradničkom projektu kao voditelj Razvoja materijala i procesa te industrijalizacije guma u Continentalu. "Očekujemo da ćemo moći proizvesti velike količine gume od maslačka sa svojstvima u najmanju ruku jednakima onima kod konvencionalne gume koja se dobiva od drveta kaučukovca. A kao rezultat, dovest ćemo se u poziciju da smo daleko manje ovisni o godišnjem prinosu u subtropskim područjima," dodaje Topp. Nadalje, prirodno drvo kaučukovca zahtijeva i do sedam godina rasta prije nego se mogu ubrati prvi komadi upotrebljivog kaučuka. Nasuprot tome, prirodna guma iz biljaka maslačka  može se ubirati nekoliko puta godišnje, bez imalo vremena čekanja.