Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

Continentalu je dodijeljena nagrada GreenTec Award 2014. za gumu od maslačka

08/05/2014

  • Zajednički razvojni projekt s Institutom Fraunhofer nagrađen je najvećom europskom nagradom u području zaštite okoliša i ekonomije u kategoriji "Automobilnost"
  • Ocjenjivački sud posebno je pohvalio pozitivan utjecaj na okoliš zbog kraće udaljenosti prijevoza te zaštite prašuma

​Vodećem proizvođaču guma i dobavljaču za automobilsku industriju, Continentalu i Fraunhofer Institutu za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME) na Sveučilištu Münster, dodijeljena je nagrada GreenTec Award 2014. godine za njihov zajednički razvojni projekt "RUBIN – industrijska pojava prirodne gume od maslačka."

Ocjenjivački sud od 60 članova kojeg sačinjavaju stručnjaci iz područja industrije, akademije, strukovnih udruženja i medija, smatraju da je ovaj projekt jedan izuzetan primjer zalaganja za okoliš i pionirski poduhvat u području tehnologije za zaštitu okoliša u kategoriji "Automobilnost." Svečanost dodjele nagrade održala se 4. svibnja u Minhenu, na početku IFAT-a, vodećeg svjetskog sajma tahnologije za zaštitu okoliša, u prisustvu 1000 gostiju iz područja svjetskog biznisa, sporta i zabave. Nagrade GreenTec Awards, koje se dodjeljuju u 14 različitih kategorija, najveće su nagrade u Europi koje se dodjeljuju za područje zaštite okoliša i biznisa, a po prvi puta su dodijeljene 2008. godine.

"Veoma nam je drago što nam je dodijeljena ova nagrada za naš projekt gume od maslačka. Continental intenzivno radi na vrlo obećavajućoj tehnologiji čiji će se puni potencijal u potpunosti razotkriti u nekoliko sljedećih godina. S obzirom na sve veću razinu motorizacije na rastućim tržištima kao što je azijsko, u budućnosti očekujemo veliki porast potražnje za prirodnom gumom. Uvjereni smo da će upotreba gume od korijena maslačka učiniti našu guma znatno učinkovitijom i održivijom," rekao je Nikolai Setzer, član Izvršnog odbora  Continentala i voditelj Odjela guma. 


Započnite
Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

"U projektu RUBIN radimo na tome da pronađemo ekološki, ekonomski i društveno izvedivo rješenje kako bismo mogli zadovoljiti ove sve veće zahtjeve," dodao je dr. Andreas Topp, zamjenik predsjednika Razvoja materijala i procesa i industrijalizacije guma u Continentalu. Continental i IME trenutno rade na industrijskoj upotrebi ruskog maslačka, za kojeg se kaže da veoma bogat gumom i ne traži tropsku klimu za razliku od uobičajenog kaučukovca. Ta nezahtjevna biljka može se uzgajati u određenom broju umjerenih podneblja na takozvanoj "marginaliziranoj zemlji" koja je ranije bila neupotrebljiva u pogledu iskoristivosti u poljoprivredne svrhe. Topp kaže: "Guma od maslačka će skratiti udaljenosti transporta do naših lokacija za proizvodnju i omogućiti da se zadovolji sve veći globalni rast potražnje za gumom, bez potrebe da se žrtvuju vrijedna područja prašuma. Oba ta faktora će imati održivo pozitivan učinak na svjetski ugljični otisak te na bio-raznolikost."