Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

“Mi razvijamo održivost” – Analiza slučaja iz Continentala

01/08/2014

  • Očuvanje resursa i ekonomiziranje gorivom su ključni ciljevi u razvoju guma
  • Gume za hibridna i električna vozila pomažu da se smanje emisije CO2 
  • Guma od maslačka i “plantaža uz tvornicu guma”

Kod proizvođača guma, tvrtke Continental, tema održivosti je zbog svoje važnosti trenutno visoko na dnevnom redu. Stručnjaci iz širokog spektra područja usko zajedno surađuju u sektorima istraživanja i razvoja, testiranja i proizvodnje kako bi svoje gume u budućnosti učinili još učinkovitijima u potrošnji energije i manje škodljivima za okoliš za vrijeme same proizvodnje, korištenja i recikliranja, kao stadija njihovog životnog vijeka. U tom procesu oni dovode u pitanje svaku komponentu gume te ju zamjenjuju ako je to potrebno materijalom koji je kompatibilniji za okoliš. A fokus na većoj održivosti također zahvaća proizvodne procese u Continentalu. Na primjer, uveden je jedan inovativni proces vraćanja otpadne gume u proizvodni ciklus, čime je u procesu obnove gazne površine omogućena ponovna upotreba gume s isluženih kamionskih guma.

Preuzmite analizu slučaja "Gume za budućnost – mi razvijamo održivost" ovdje.

Najnoviji proizvod koji se pridružuje Continentalovu nizu je specijalna guma za hibridna vozila koja ima 30% manji otpor kotrljanja u usporedbi sa standardnom gumom. Kad hibridni modeli imaju montiranu tu gumu, oni mogu smanjiti prijeđene udaljenosti pomoću mašine s unutarnjim sagorijevanjem i povećati dijelove puta prijeđene na električni način. Inženjeri za razvoj guma u Continentalu nisu morali ići na kompromis u pogledu svojstava relevantnih za sigurnost kako bi postigli taj bolji otpor kotrljanja, kao što to pokazuju ocjene A koje je guma dobila na svojoj EU deklaraciji guma, kako za otpor kotrljanja tako i za kočioni put na mokrom.   

Jedan od aspekata Continentalovih aktivnosti u području održivosti, a koje su više zapažane očima javnosti, je   “guma od maslačka”. Ovdje kompanija surađuje s Institutom Fraunhofer za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju, IME. Cilj je upotrijebiti prirodni lateks koji se dobiva iz korijena maslačka kao komercijalno isplativu zamjenu za prirodni lateks koji se dobiva s plantaža prašuma.

Maslačak se čak može uzgajati na zemlji koja je nepogodna za uzgoj prehrambenih usjeva, tako da stvaranje „plantaža pokraj tvornice guma“ u središnjoj Europi ima smisla u ekonomskom, ali i u ekološkom pogledu. Kraće udaljenosti potrebne za transport znače značajno manje emisije CO2; uzgoj monokulture kaučukovca u područjima prašuma može se smanjiti; a proizvođač guma može postići jedan stupanj otpornosti na promjenjive cijene na globalnom tržištu gume. Ako se zna da oko 30% gume u automobilskoj gumi dolazi od drveta kaučukovca  (Hevea brasiliensis), koristi ubrzo postaju vrlo jasne.

Preuzmite analizu slučaja "Gume za budućnost – mi razvijamo održivost" ovdje.


Započnite