Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

Continental ispituje prve automobilske gume s gaznim slojem od Taraxagum gume od maslačka

10/10/2014
1

  • Učinkovitost gume WinterContact TS 850 P bit će testirana na vlastitiom poligonu za testiranje, na Contidromu, sjeverno od Hanovera, te u Arvidsjauru, Švedska

  • Continental je prikupio sve informacije i najvažnije momente ovog pionirskog istraživačkog projekta na www.taraxagum.de

Ovaj vodeći međunarodni proizvođač guma stigao je do jednog važnog momenta u svom istraživačkom projektu na industrijalizaciji gume od maslačka namijenene proizvodnji guma. Na ContiWinterRoadshow 2014., Continental je predstavio prve probne gume koje su izrađene od ovog inovativnog materijala koji kompanija zove Taraxagum™, ime koje dolazi od botaničkog naziva za maslačak (taraxacum). Proizvodnja prve gume  WinterContact TS 850 P od prirordne gume od korijena maslačka, dovela je Continental jedan važan korak bliže postizanju dugoročnog cilja da se proizvodnju guma učini održivijom i manje ovisnom o tradicionalnim sirovinama.

Preuzmite analizu slučaja "Gume za budućnost – mi razvijamo održivost" ovdje.


Započnite
Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, član Odbora direktora Continentala i voditelj Odjela guma.  

“Nakon nekoliko godina intenzivnog rada na razvoju zajedno s Institutom Fraunhofer, veoma smo uzbuđeni što prve gume izrađene od gume od maslačka možemo dovesti na cestu,” rekao je Nikolai Setzer, član Izvršnog odbora Continentala, koji je odgovoran za Odjel guma. “Kako bismo dobili veoma smislene rezultate testiranja od usjeva koje je do sada već proizveo naš istraživački projekt, odlučili smo proizvesti zimske gume koje se temelje na gumi dobivenoj od maslačka, s obzirom da one sadrže posebno visoki stupanj prirodne gume. Naš cilj i dalje ostaje razviti gume koje se temelje na gumi od maslačka te na spremnosti za serijsku proizvodnju za pet do deset godina.” Continental ima Contidrom, poligon za testiranje, sjeverno od Hanovera koji stoji na raspolaganju za provođenje opsežnih testova u ljetnim uvjetima. Međutim, karakteristike tih prvih zimskih guma čija je gazna površina izrađena od gume od maslačka, bit će testirane na Continentalovu poligonu za testiranje u Arvidsjauru, u Švedskoj, gdje kompanija već tradicionalno testira svoje buduće proizvode u zimskim uvjetima u vremenu od prosinca do travnja.

WinterContact TS 850 P Taraxagum

“Proces razvoja Taraxaguma™ do sada je bio vrlo obećavajući, tako da mi trenutno nastavljamo s procesom industrijalizacije zajedno s našim partnerima. Prilično smo uvjereni da će rezultati testiranja koji su do sada  postignuti biti potvrđeni te da ćemo postići naše ciljeve u pogledu učinkovitosti (performansa,” dodao je Dr. Andreas Topp, Voditelj Razvoja materijala i procesa te industrijalizacije u odjelu Guma u Continentalu.  Vrsta ruskog robusnog maslačka vrlo visokog prinosa uzgojena je kao rezultat opsežnih istraživanja koja su provođena tijekom posljednjih godina zajedno s Institutom Fraunhofer za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME), Institutom Julius Kühn i kompanijom za uzgoj bilja, Aeskulap.

Dugoročni cilj ovog istraživačkog projekta je da se pronađe ekološki i ekonomski izvedivo rješenje za sve veću potražnju za prirodnom gumom. To bi olakšalo pritisak na tradicionalne plantaže drveta kaučukovca u tropskim područjima. Nadalje, cilj je da se smanji ovisnost o prirodnoj gumi koja može biti predmet naglih fluktuacija cijena na robnim burzama. Čak štoviše, uzgoj usjeva maslačka na ranije neupotrebljavanom zemljištu u krajevima s umjerenom klimom po cijeloj Europi, koji su također blizu Continentalovih tvornica guma, također bi trebali smanjiti izdatke za logistiku i opterećenje za okoliš.  

Guma temeljena na maslačku pod nazivom Taraxagum™, a dobiva se od korijena ruskog maslačka, zapravo je zajednički razvijeni proizvod Continentala, Fraunhofer Instituta za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME), Julius Kühn Instituta i uzgajivača bilja, kompanije Aeskulap GmbH. On predstavlja alternativu tradicionalnom uzgoju prirodne gume. Plan je da ovaj inovativni materijal dade važan doprinos u zadovoljavanju sve veće globalne potražnje za prirodnom gumom na održivi način, te da se smanji promjenjivost tržišta prirodne gume.   

Ovaj razvojni projekt također uključuje projekte koje financira njemačko savezno Ministarstvo obrazovanja i istraživanja, prehrane i poljoprivrede. U svibnju 2014. godine projektu gume od maslačka dodijeljena je prestižna europska nagrada  “GreenTec Award”, nagrada za područje zaštite okoliša i biznisa, u kategoriji “Automobilnost”. Continental je nedavno predstavio analizu slučaja “Razvijamo održivost” o trenutnim ciljevima , trendovima i uspjesima u području razvoja guma. Baš kao i sve ostale informacije na temu gume od maslačka koje su do sada objavljene, kao i analiza slučaja se može naći na poveznici  www.taraxagum.com.