Proizvodi za transport

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Karijere za stručnjake

Rad iza horizonta

Ne žele svi biti rukovoditelji. U tvrtki Continental i stručnjaci mogu izgraditi karijeru. Njihov zadatak u istraživanju i razvoju u diviziji za Gume: upotreba najnovijih znanstvenih otkrića za proizvodnju proizvoda koji se mogu predstaviti tržištu.

Neki su ljudi jednostavno dobri u onome što rade. Toliko dobri da im nitko ne može držati svijeću u njihovu području − i nijedna se odluka ne donosi bez njihova mišljenja. „Nagrađivanje“ ovih stručnjaka unaprjeđivanjem na poziciju rukovoditelja ne odgovara njihovim jakim stranama. Ulogama stručnjaka Continental kreira visoku razinu specijalizacije, osiguravajući uvjete u kojima se ovi ljudi mogu potpuno razviti i ostvariti svoj puni potencijal. 

Uloga stručnjaka uvedena je u timu za razvoj guma u tvrtki Continental prije jednog desetljeća. U određenoj mjeri ona stavlja stručnjake na razinu rukovoditelja odjela kada je riječ o zaradi i priznanjima. Ovaj put u karijeri otvoren je za dokazane stručnjake koji ne samo da posjeduju dubinsko tehničko znanje već ga mogu pretvoriti u upotrebljive proizvode.

Image

Potpuno nove ideje su neophodne

Karla Reker naša je stručnjakinja od samog početka i odgovorna je za kemiju materijala u diviziji guma. Od 2007. godine Rekerova, po zanimanju doktorica kemije, radi na proizvodnji prirodne gume od korijena maslačka. Ova guma treba zamijeniti prirodnu gumu koja se dobiva od lateksa u tropskom drveću koji se koristi za proizvodnju guma − čime se smanjuju utjecaj na životnu sredinu i troškovi logistike. Zajedno s istraživačima iz Instituta Fraunhofer i drugim partnerima na projektu, Rekerova uzgaja maslačak, ispituje prve gume od maslačka i uskoro će predstaviti probni sustav za proizvodnju komercijalnih razmjera. „Potpuno nove ideje ovdje su svakako dobrodošle – ako su praktične“, objašnjava ona uz osmijeh.

Ridiger Menc također je poznat u tvrtki Continental zbog svojih dobrih ideja. Menc, po zanimanju doktor strojarskog inženjerstva, razvija metode za ispitivanje izdržljivosti guma već pet godina. On je danas stručnjak u ovom području i može simulirati specifične vrste prekomjernog napora na gumama sve sofisticiranijim postupcima ispitivanja. „Mnogo vremena trošim na izradu teorijskih modela“, objašnjava Ridiger Menc. Poseban izazov je što moraju izdržati test stvarnosti. Umjesto da rade u kuli od slonovače, stručnjaci žele ostvariti upotrebljive rezultate za tvrtku.

Više „zaposlenih“ od nekih šefova

Naravno, postoji i pritisak, priznaje stručnjak Menc: „Stalno moram smišljati nove ideje, moram konstantno biti kreativan.“ A kada mu kolege dođu s problemom, on ih mora saslušati: „Često su potrebne vještine rukovođenja jer ima dosta ljudi koji rade osnovne zadatke za mene.“

U principu, Karla Reker i Ridiger Menc imaju više „zaposlenih“ od nekih šefova: kolege iz svih odjela rade na njihovim projektima. Međutim, s obzirom na to da oni nisu rukovoditelji, moraju nekako drukčije motivirati svoje timove. „Moram biti strpljivija i koristiti svoje sposobnosti uvjeravanja“, kaže Karla Reker. I moraju imati zdravu razinu samopouzdanja jer rezultate njihova rada često kasnije „prodaju“ drugi zaposleni. „Osjećam da me kolege i rukovoditelji cijene − i veoma mi je drago što se ne moram baviti ljudskim resursima i budžetima. Nijedan drugi posao ne bi mi više odgovarao“, objašnjava Rekerova.

Trenutačno u Stöckenu, u Hannoveru, radi oko 19 stručnjaka na istraživanju i razvoju. Njihov istaknut položaj također im donosi poziciju u tvrtki. U smislu organizacije, oni su rame uz rame s rukovoditeljima odjela i, kao i oni, polažu račune glavnom rukovoditelju odjela; oni mogu razgovarati s rukovoditeljima na istoj razini.

Karijera stručnjaka u tvrtki Continental jest model za uspjeh: stručnjaci postoje na svim odjelima korporacije. U diviziji za gume, oni se ne bave samo istraživanjem i razvojem, već i proizvodnjom, inženjeringom i IT sektorom.

Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našem web-mjestu. Ovdje kliknite kako biste saznali više ili promijenili postavke kolačića.