Proizvodi za transport

Tamo gdje učinkovita potrošnja goriva zadovoljava snažne performanse.

Od sunčanja na plaži do analiziranja podataka

Velike količine podataka ne zbunjuju Ester Belen Bandieru. U tvrtki Continental mlada Argentinka analizira ogromne količine podataka − i konsolidira ih kako bi proizvela inovativne modele projekcija. 

Svojim spretnim rukama Ester Belen Bandiera prekriva komadić papira oblacima, kutijama i strelicama uza zvuk svoje srebrne narukvice koja tiho zvecka. Njezin je svijet svijet brojeva − ili onoga što nam brojevi govore. Ponekad se to ne može lako izraziti riječima − posebno kada razgovaraš s ljudima koji baš ne poznaju statistiku i algoritme. Kao što je većina nas. Belen se osmjehuje gotovo kao da se ispričava i zabacuje svoju tamnoplavu kosu. Ona ne izgleda onako kako zamišljamo informatičara. Belen je navikla objašnjavati. „Čak ni moje kolege ovdje u upravljanju kvalitetom često zapravo ne znaju što ja točno radim.“ 

Projekt PLATFORM od velikog je strateškog značenja za korporaciju. Globalnu proizvodnju u tvrtki Continental prati ogromna količina podataka koji se sustavno bilježe u objektima i prenose u sjedište tvrtke. Upravljanje kvalitetom tako dobiva važan uvid u stanje na osnovu ovih podataka: Kako se proizvodnja guma može dodatno unaprijediti? Kako možemo smanjiti troškove i dodatno pojednostavniti procese? „Do sada je ovo bio proces koji oduzima mnogo vremena zbog brojnih različitih izvora podataka“, objašnjava Belen. „Ako, na primjer, želite provjeriti temperaturu tijekom određenog proizvodnog koraka, trebate pogledati samo jedan sustav. Ako želite znati koji je stroj korišten, trebate pogledati drugi.“ Ovo potom uključuje analizu nebrojenih, i često ručno sastavljenih, Excel tablica. Ovo će se u budućnosti promijeniti. Projekt PLATFORMA konsolidira sve podatke na jednu IT platformu. Zahvaljujući tomu, trenutačna se situacija može lako utvrditi klikom miša − što omogućava brži odgovor u slučaju problema. 

PowerPoint prezentacija u Kini

Postrojenja se povezuju u sustav jedno po jedno. Plan je da svih 18 objekata za proizvodnju Continental guma može pristupiti sustavu i poslati svoje podatke u centralu standardiziranim postupkom do 2017. godine. Potom će Ester Belen Bandiera i njezini kolege moći primijeniti složene matematičko-statističke modele na nebrojene promjenjive i faktore kako bi izradili projekcije za još učinkovitiju proizvodnju guma.  

Prošle godine, na primjer, otvorena je Conti tvornica u gradu Hefeiju u Kini. Puna entuzijazma, Belen je održala prezentaciju za zaposlene i rukovoditelja te je odgovorila na mnoštvo pitanja. Kada je riječ o poznavanju „njezina“ područja, 26-godišnja Argentinka je nenadmašna.

Belen je još u školi shvatila da joj je matematika izuzetno zabavna. Dok je odrastala u priobalnom gradu Mar del Plati u Argentini, odlučila je studirati industrijski inženjering. Belen je došla u Njemačku 2013. godine sa školarinom Njemačke službe za razmjenu studenata (DAAD) – i još uvijek je ovdje. „Saznala sam za Continental na sajmu poslova i prijavila sam se za stažiranje u sektoru upravljanja kvalitetom u diviziji guma“, objašnjava Belen. Nekoliko godina kasnije ista divizija angažirala ju je kao analitičara podataka gdje je razvila koncept analize podataka u okviru projekta PLATFORMA koji sad implementira u svako pojedinačno postrojenje. Sa sjajem u svojim smeđim očima Ester Belen Bandiera kaže: „Ja donosim inteligenciju u skladište podataka!“