Proizvodi za transport

Tamo gdje učinkovita potrošnja goriva zadovoljava snažne performanse.

Continental dobio nagradu GreenTec Award 2014. za gumu od maslačka

Vodeći proizvođač guma i dobavljač za automobilsku industriju, Continental, te Fraunhofer Institute za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME) na Sveučilištu Münster, dobili su nagradu GreenTec Award 2014. za njihov zajednički razvojni projekt "RUBIN – Industrijska pojava prirodne gume od maslačka." Ocjenjivački sud od 60 članova u čijem su sastavu  eksperti iz industrije, akademije, strukovnih udruga i medija, smatralo je da je taj projekt izuzetan primjer rada za okoliš i pionirski rad na tehnologiji za okoliš, u kategoriji "Automobilnost." Svečanost dodjele nagrade održana je 4. svibnja u Minhenu na početku IFAT-a, vodećeg svjetskog sajma tehnologije za zaštitu okoliša. Nagrade GreenTec Awards, koje se dodjeljuju u 14 različitih kategorija, najveće su europske nagrade za okoliš i biznis, a prvi puta su dodijeljene 2008. godine. 

"Izuzetno nam je drago što nam je dodijeljena ova nagrada za naš projekt gume od maslačka. Continental snažno radi na vrlo obećavajućoj tehnologiji čiji će se puni potencijal u potpunosti tek razotkriti u sljedećih nekoliko godina. S obzirom na povećanu razinu motoriziranosti  na rastućim tržištima kao što je Azija, u budućnosti očekujemo značajan porast potražnje za prirodnom gumom. Uvjereni smo da će upotreba gume od korijena maslačka učiniti našu proizvodnju gume daleko učinkovitijom i održivijom," rekao je Nikolai Setzer, član Izvršnog odbora Continentala i Voditelj Odjela guma.

teaser_66w_image2

"U projektu RUBIN radimo na tome da pronađemo ekološki, ekonomski i društveno izvediva rješenja kako bismo zadovoljiti tu sve veću potražnju," dodao je Dr. Andreas Topp, zamjenik Predsjednika Razvoja materijala i procesa te industrijalizacije guma u Continentalu. Continental i IME trenutno rade na industrijskoj upotrebi ruskog maslačka, za kojeg se kaže da je bogat gumom i za čiji uzgoj ne treba tropska klima, za razliku od uobičajenog drveta kaučukovca. Ta nezahtjevna biljka se može uzgojiti na određenom broju područja u Europi s umjerenom klimom na tlu koje je poznato kao "marginalna zemlja" koja je ranije bila neupotrbljiva za potrebe poljoprivrede. Andreas Topp: "Guma od maslačka će skratiti transportni put do naših proizvodnih pogona te će omogućiti da se zadovolji rastuća globalna potražnja za gumom, bez daljnjeg žrtvovanja dragocjenih područja prašume. Ovi će faktori imati održivo pozitivan efekt na svjetski ugljični otisak te na bio-raznolikost."

Image

Dr. Carla Recker, projektni menadžer zadužen za kemiju materijala u Continentalovu Odjelu guma naglašava: "Uz to što smo uvjerili ocjenjivački sud za dodjelu nagrade GreenTec Awards, ovaj pozitivan utjecaj na okoliš nas motvira i ohrabruje u našem dugoročnom i izazovnom poduhvatu." Dr. Recker je primila nagradu zajedno s Profesorom Dirkom Prüferom s Fraunhofer IME u Minhenu pred 1000 gostiju iz svijeta biznisa, sporta i zabave.