Proizvodi za transport

Tamo gdje učinkovita potrošnja goriva zadovoljava snažne performanse.

Continental prezentirao svoje prve testne gume proizvedene od gume maslačka, Taraxagum™

Međunarodni proizvođač guma i dobavljač automobilske industrije, Continental je dostigao jednu važnu prekretnicu u svom istraživalačkom projektu za industrijalizaciju gume od maslačka u proizvodnji guma. Na internacionalnoj izložbi automobilizma (IAA) gospodarskih vozila u Hanoveru, Continental je predsrtavio prve probne gume koje su izrađene od inovativnog materijala koji kompanija naziva Taraxagum, što dolazi od botaničkog naziva za maslačak  (taraxacum). Prirodna guma u gaznom sloju probnih guma posve je zamijenjena taraxagumom. Taj važan korak dovodi Continental još bliže postizanju svog cilja da se proizvodnja guma učini još održivijom i manje ovisnom o tradicionalnim sirovinama.

Image


teaser_66w_image2

“Nakon nekoliko godina rada na razvoju zajedno s Institutom Fraunhofer, vrlo smo uzbuđeni što možemo na cestu staviti naše prve gume od maslačka. Kako bismo na najbolji mogući način iskoristli prinose usjeva koji su do sada proizvedeni, odlučili smo napravizi zimske gume za putničke automobile, s obzirom da one sadrže veliki udio prirodne gume,” objašnjava Nikolai Setzer, član Continentalovog Izvršnog odbora i čovjek koji je odgovoran za Odjel guma. Continental namjerava industrijalizirati gumu maslačka i uvesti ju u serijsku proizvodnju tijekom sljedećih pet do deset godina. Gume će proći kroz detaljno ispitivanje na Contidromu, terenu za testiranje u blizini Hanovera kao i u Arvidsjaur, Švedska. Setzer naglašava: “Ovo je od krajnje velike važnosti, jer nećemo dopustiti nikakav kompromis  kad se radi o učinkovitosti.”

teaser_66w_image3

“Proces razvoja Taraxaguma do sada se pokazao vrlo obećavajući i mi nastavljamo s industrijalizacijom zajedno s našim partnerima. Vrlo smo uvjereni da će naši trenutni rezultati istraživanja biti potvrđeni kroz testove guma te da će zadovoljiti ciljeve u pogledu učinkovitosti vožnje,” dodaje Dr. Andreas Topp, Voditelj razvoja materijala i procesa, te indistrijalizacije guma u Continentalu. Sveobuhvatnim istraživanjem u suradnji s Institutom Fraunhofer za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME), Instiutom Julius Kühn, uzgajivačem bilja Aeskulap GmbH, uzgojena je robusna vrsta ruskog maslačka s vrlo visokim prinosom.

Dugoročni cilj projekta je pronaći ekološki, ekonomski i društveno izvedivo rješenje za povećanu potražnju za prirodnom gumom. Ruski se maslačak može uzgojiti na ranije nekorištenim površinama u umjerenim klimatskim područjima širom Europe, koja su također blizu Continentalovih pogona za proizvodnju guma.  To skraćuje velike udaljenosti transporta i smanjuje utjecaj na okoliš. U svibnju 2014. godine projekt gume od maslačka dobio je prestižnu nagradu za okoliš i za ekonomski aspekt, “GreenTec Award“ u kategoriji automobilnost. 

teaser_66w_image4