Proizvodi za transport

VECTO

Promjena dolazi. Mi smo spremni, a Vi?

Rad u prijevozništvu
uključuje teške izazove.

Zbog Vas je svijet neprestano u pokretu.

A mi vjerujemo da je održivost ključna.

 
Započnite

Godina je 2020. kada treba djelovati.

Da bi naš svijet bio neprestano u pokretu, svi mi već danas moramo poduzeti mjere i uložiti u promjene. Ne samo da bismo imali koristi od toga da u budućnosti ostanemo konkurentni već da prije svega živimo na zdravijem planetu. Zbog toga je ključno smanjiti potrošnju goriva, a samim time i emisiju CO₂. Za borbu protiv klimatskih promjena u skladu s Pariškim sporazumom uvedene su prve uredbe o emisijama ugljičnog dioksida za nova teška vozila (HDV). To će značiti smanjenje prosječnih emisija CO₂ iz novih teških vozila za 15 % do 2025. i za 30 % do 2030. u usporedbi s 2019./2020. godinom. Kako bi osigurala postizanje ciljeva smanjenja, Europska komisija uvela je alat za simulaciju pod nazivom VECTO – kratica za Alat za izračun potrošnje energije vozila.

SVE O UREDBAMA U SMISLU EMISIJA CO₂ i ALATU VECTO

Na koga utječu uredbe? Kako će nove uredbe o emisijama CO₂ povećati učinkovitost cestovnog prijevoza? Što je to VECTO? Kako će to osigurati veću transparentnost Vaših troškova voznog parka? I koji su glavni pridonositelji potrošnji goriva i emisiji CO₂? Pročitajte infografiku da doznate koji.

Započnite
 

Video s objašnjenjem: Alat za izračun potrošnje energije vozila (VECTO) jest alat za simulaciju koji se koristi certificiranim podatcima o performansama za mjerenje potrošnje goriva i emisija CO₂ za pojedine konfiguracije vozila.

Alat VECTO i parametri

Doznajte više o uredbama u smislu emisija CO₂, alatu VECTO i zašto su ove stvari toliko važne.

Prve europske uredbe o ugljičnom dioksidu (CO₂) za teška vozila (HDV) imaju vrlo jednostavan cilj: radikalno smanjiti emisije CO₂ iz kamiona i autobusa. Kako bi osigurala postizanje ciljeva smanjenja, Europska komisija uvela je računalno potpomognut alat za simulaciju pod nazivom VECTO – kratica za Alat za izračun potrošnje energije vozila. S alatom VECTO proizvođači vozila mogu simulirati potrošnju goriva, a time i emisije ugljičnog dioksida u različitim konfiguracijama teških vozila.

Pročitajte više
Zašto će VECTO biti važan za mene?

Kako će to utjecati na Vaš prijevoznički posao?


Nove uredbe predviđaju smanjenje emisija ugljičnog dioksida (CO2). Da bi se to postiglo, proizvođači kamiona trebaju uložiti u razvoj tehnologije koja njihova vozila čini učinkovitijima u smislu potrošnje goriva jer je potrošnja goriva izravno povezana s emisijama. To neće rezultirati samo time da će Vaš vozni park u budućnosti upotrebljavati manje goriva; to će pružiti i veću transparentnost kada je riječ o pojedinačnim konfiguracijama vozila.

Pročitajte više
Konfiguracije vozila VECTO


Na koje konfiguracije vozila to utječe?

Uredbe se primjenjuju na velik raspon kamiona – od dvoosovinskih naviše i bilo s nadogradnjom ili zglobnih. Vozila poput ovih pridonose 70 % ukupnih emisija CO₂ iz teških vozila. Uredbe se kontinuirano revidiraju i proširuju na dodatne konfiguracije kamiona, prikolica, autobusa i skupina vozila. Daljnje uredbe stupile su na snagu u siječnju 2020. godine.

Pročitajte više
3 glavna čimbenika koja utječu na emisije i potrošnju goriva

Jeste li znali?

Razina emisija CO₂ izravno je povezana s potrošnjom goriva. Tri glavna čimbenika koja utječu na potrošnju goriva i emisije su motor vozila, aerodinamički otpor i otpor kotrljanja guma.

3 glavna čimbenika koja utječu na potrošnju goriva i emisije CO₂: otpor kotrljanja guma, motor, aerodinamika

3 glavna čimbenika koja utječu na potrošnju goriva i emisije CO₂: motor, aerodinamika i otpor kotrljanja guma.