Proizvodi za transport

New content item

Tamo gdje učinkovita potrošnja goriva zadovoljava snažne radne značajke.

EU etiketa deklariranih vrijednosti guma

eu-tire-label-image

EU etiketa deklariranih vrijednosti potiče stalna poboljšanja proizvoda

Continental pozdravlja uvođenje EU etikete s deklariranim vrijednostima guma. Na taj način voditelji voznog parka i prodavatelji guma na malo dobivaju objektivnu, pouzdanu i usporedivu informaciju o tri važne karakteristike učinkovitosti guma. 

Pritisnite na Generator EU etikete deklariranih vrijednosti guma kako biste direktno pronašli EU etiketu vrijednosti za gumu koju želite ili za bilo koju važeću  Continental gumu za kamione.


EU Tire Label Truck

EU etiketa deklariranih vrijednosti guma – Što nam ona govori?

Europski Parlament je donio regulativu za uvođenje standardiziranog označavanja guma svugdje u Europi. Od 1. studenog 2012. godine EU etiketa deklariranih vrijednosti guma će biti obavezna za sve gume koje su proizvedene nakon 1. srpnja 2012. godine. Cilj je povećati sigurnost te ekonomsku učinkovitost i učinkovitost očuvanja okoliša cestovnog prometa, kao i smanjiti ukupnu potrošnju energije za 20 % do 2020. godine. 

Na etiketi su prikazana tri aspekta učinkovitosti, sigurnosti i okoliša u sljedćim kategorijama: učinkovitost potrošnje goriva, prianjanje po mokrom i vanjska buka kotrljanja. Taj princip je time sličan etiketi učinkovitosti potrošnje eneregije, koja se pojavljuje na perilicama rublja, hladnjacima i drugim električnim aparatima.    

Stoga kupac može objektivno usporediti gume i ugraditi to znanje, zajedno s drugim kriterijima, u donošenje odluke o kupnji. Uz ove tri vrijednosti na etiketi postoje i drugi kriteriji koji su relevantni za sigurnost i učinkovitost. Tu su uključeni na primjer, kilometraža, učinkovitost kočenja na suhim površinama, stabilnost vožnje i obnovljivost gazne površine.  

Wet Grip

Kako čitati etiketu?

Prianjanje po mokrom / učinkovitost kočenja

Kočioni put u uvjetima kočenja po mokrom od A (kratko) do G* (dulje).

Prianjanje po  mokrom je jedno od najvažnijih svojstava gume. Dobra vrijednost znači kratak put kočenja na mokroj cesti. Poboljšanje za jedan razred znači smanjenje puta kočenja za 5 do 10 metara u slučaju punog kočenja s 80 km/h. U hitnom slučaju, svaki metar je važan i mogao bi biti presudni faktor u izbjegavanju nesreće.

Eu Label Fuel Efficiency

Učinkovitost potrošnje goriva / otpor kotrljanja

Potrošnja goriva od A (niska) do G* (viša).

Otpor kotrljanja značajno utječe na potrošnju goriva kamiona, pa time igra jednu važnu ulogu s ekonomskog i ekološkog gledišta. To je stoga što niska potrošnja goriva imapozitivan utjecaj na ugljični otisak voziula. 

Uštede sve do 3.5 l/100 km mogu se ostvariti između dva razreda (npr. B i C).


EU Label Noise

Vanjska buka kotrljanja / emisija buke

Razina zvuka od 1 (tiho) do 3 (glasnije) zvučna vala.

Buka kotrljanja kamiona pridonosi buci prometa pa time i zagađenju okoliša bukom. Etiketa će pokazati izmjerenu vrijednost u decibelima, no i razinu buke u razredima od jednog do tri zvučna vala. Tri zvučna vala označavaju gume koje nadilaze granicu koja će biti na snazi od 2016. godine. Gume sa dva zvučna vala su ispod te buduće granice, s jednim zvučnim valom gume su ispod te granice za više od 3 dB. Promjena razine zvuka za 10 dB jednaka je prepolovljenoj ili udvostručenoj glasnoći.


* G se ne koristi