Proizvodi za transport

stage_goods_TT

Truck Tires Goods

Zimska regulativa

Zima 2015/2016

Zimska regulativa

Europska regulativa vezana na zimsku opremu na kamionima i autobusima


Zemlja Regulativa vezana na gumeRegulativa vezana na lance za snijeg Daljnje informacije

 

Albanija

 

Ne postoji opća regulativa vezana na zimske gume.

 

Lance za snijeg za montažu na pogonsku osovinu potrebno je nositi u vozilu. Koristite ih prema prometnim znakovima te uvjetima na cesti. 

 

Gume sa čavlima su zabranjene. 

Austrija

Zimske su gume obavezne od 1. studenog do 15. travnja. Rizik od zabrane vožnje i teških kazni ukoliko ne poštujete obavezu  (35 do 5,000 eura). Kamioni > 3.5t GVW moraju biti opremljeni gumama za blato i snijeg (M+S) na najmanje jednoj pogonskoj osovini s minimalnom dubinom gaznog sloja od 6mm  (ukoso) i 5mm (radijalno). Zimske gume su obavezne za autobuse (kategorije M2, M3) od 1. studenog do 15. ožujka.

Lance za snijeg je potrebno voziti u vozilu za najmanje dvije gume na pogonskoj osovini od 1. studenog do 15. ožujka. Vrijede izuzeci za javne autobuse. Upotrijebiti ih na cestama pokrivenim  snijegom i ledom.

Gume sa čavlima su zabranjene za vozila > 3.5t GVW.

Belgija

Ne postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume. Obavezna je simetrična montaža za gume s karakteristikom M+S te za zimske gume.

Lanci za snijeg su dozvoljeni na cestama pokrivenim snijegom i/ili ledom.

Gume sa čavlima su zabranjene.

Bosna i

Hercegovina

Zimske su gume obavezne od 15. studenog do 15. travnja. M+S gume su obavezne na pogonskoj osovini vozila > 3.5t GVW.

Lance za snijeg je potrebno imati u vozilu od 15. studenog do 15. travnja. Koristitte ih na cestama pokrivenim snijegom i ledom. Montaža: najmanje jedan par na pogonsku osovinu.

U vozilu je potrebno nositi lopatu za snijeg. Gume sa čavlima su zabranjene.

Bjelorusija

Ne postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.

Lanci za snijeg su dozvoljeni na cestama pokrivenim snijegom i ledom. 

Gume sa čavlima su dozvoljene.

Bugarska

Ne postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.

Lance za snijeg je potrebno nositi u vozilu od 1. studenog do 31. ožujka. Njihova upotreba je obavezna na planinskim prijelazima kad to traže prometni znakovi.

Gume sa čavlima su zabranjene. Vozilu bez adekvatne zimske opreme može biti zabranjen ulaz u zemlju, ili mu može biti izdana zabrana vožnje. 

Hrvatska

Ne postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume. U slučaju zimskih uvjeta na cesti, obavezne su  M+S gume.

Lanci za snijeg su obavezni za pogonsku osovinu u određenim uvjetima. Lanci za snijeg obavezni u području Like i Gorskog Kotara.

Gume sa čavlima su zabranjene. Vozila koja se koriste u gospodarske svrhe moraju imati lopatu za snijeg. 

Češka Republika

Zimske su gume obavezne od 1. studenog do 31. ožujka, zavisno o zimskim uvjetima na cesti. Ili u slučaju znaka „zimska oprema”. M+S gume su obavezne na pogonskoj osovini vozila > 3.5t GVW s minimalno 6mm dubine gaznog sloja.

Mogući su različiti prometni znakovi, a lanci za snijeg su obavezni ako je tako označeno prometnim znakovima, na najmanje dva pogonska kotača s tri ili više osovina.   

Gume sa čavlima su zabranjene.

DanskaNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume. Lanci za snijeg su dozvoljeni od 1. studenog do 15. travnja.Gume sa čavlima su dozvoljene od 1. studenog do 15. travnja. Tijekom tog perioda potrebno je montirati gume sa čavlima na sve gume. 
EstonijaZimske su gume obavezne (radijalne gume s minimalno 3mm dubine gaznog sloja) od 1. prosinca do 1. ožujka (također od listopada do travnja, ovisno o vremenskim uvjetima).Lanci za snijeg su dozvoljeni jedino na cestama pokrivenim snijegom i ledom.Gume sa čavlima su zabranjene za vozila > 3.5t GVW.
FinskaVozila > 3.5t GVW s minimalnom dubinom gaznog sloja od 1.6mm.Snow chains only allowed on roads covered with snow and ice.Studded tires allowed from Novem- ber 1 to first Monday after Easter. Depending on the weather condi- tions this period may be extended. Max. speed 80km/h for vehicles > 3.5t GVW. Allowed are: Average saliency max. 1.5mm and max. 50 studs per meter circumference in tires produced after July 1, 2013.
FrancuskaNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume. Izuzeci su naznačeni prometnim znakovima.Lanci za snijeg se koriste kad to nalažu prometni znakovi. Vozila < 3.5t GVW: Gume sa čavlima dozvoljene su od subote prije 11. studenog do posljednje nedjelje u ožujku, maksimalna dozvoljena brzina 90km/h. Vozila s gumama sa čavlima moraju biti označena naljepnicom. Gume sa čavlima su zabranjene za vozila > 3.5t GVW.
Njemačka Zahtjev u pogledu opreme zavii o zimskoj vremenskoj situaciji: Vozila < 3.5t GVW moraju biti opremljena zimskim/M+S gumama na svim kotačima. Vremenski perod nije naveden.Lanci za snijeg se koriste kad je to označeno prometnim znakovima. Gume sa čavlima su zabranjene. Izuzeci: Route via „Kleines Deutsches Eck“.Kazna od 60 eura za neodgovarajuće gume, kazna od 80 eura za uzrokovanje opstruiranja prometa zbog neodgovarajućih guma, kazna od 100 eura za uzrokovanje opasne situacije zbog neodgovarajućih guma. I jedan bod za svaku situaciju. (sustav Flensburg bodova)
Velika BritanijaNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.Lanci za snijeg su dozvoljeni samo na cestama pokrivenim snijegom i ledom. Gume sa čavlima dozvoljene su pod uvjetom da one ne oštećuju površinu ulice. U protivnom moguće je da će se vozilo vratiti.
MađarskaNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.Lanci za snijeg dozvoljeni su samo na cestama pokrivenim snijegom i ledom. Primjena i povlačenje lanaca za snijeg može biti obavezno zbog specijalnih vremenskih uvjeta (maksimalna dozvoljena brzina 50km/h). U zimskim uvjetima stranim vozilima ulaz može biti odbijen ukoliko ne voze sa sobom lance za snijeg.  Gume sa čavlima su zabranjene. 
IrskaNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.Lanci za snijeg dozvoljeni su samo onda kad su ceste pokrivene snijegom i ledom.Gume sa čavlima su dozvoljene, maksimalna dozvoljena brzina je 96/112 km/h (državne ceste/ autoputi).
ItalijaNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.Protukliznu napravu (npr. lance za snijeg) potrebno je imati u vozilu.Protokol zimske regulative RU/1580 primjenjuje se samo na sljedeće kategorije vozila: M1, N1 i O1.
KosovoNe postoji općenita  regulativa vezana na zimske gume.Lanci za snijeg za montažu na pogonsku osovinu moraju se nostiti u vozilu. Potrebno ih je upotrijebiti u skladu s prometnim znakovima i uvjetima. Gume s čavlima su zabranjene. Autobusi i kamioni trebaju voziti sa sobom lopatu za snijeg. 
LatvijaZimske gume (M+S) obavezne su za vozila < 3.5t GVW 1. prosinca do 1 ožujka. Minimalna dubina gaznog sloja je 3 mm.Lanci za snijeg su dozvoljeni jedino na cestama pokrivenim snijegom i ledom. Gume sa čavlima dozvoljene su između 1. listopada i 30. travnja za vozila > 3.5t GVW.
LiechtensteinVezane teme